Nationalmuseum – förnyad nationalskatt

Renoveringen av Nationalmuseum inleddes våren 2014. Den som har följt arbetet från utsidan har kunnat se ett metodiskt ansiktslyft där taket har fått ny kopparplåt, fasaden putsats och runt 1 200 kalkstensblock har bytts ut.

Samtidigt har ett omfattande arbete pågått på insidan. De två nya parallella ljusgårdarna har blivit museets lungor som öppnar sig mot magnifika glastak i det nya entréplanet. Takkonstruktionerna – 242 kvadratmeter med en vikt på 25 ton – fraktades med pråm till Stockholm och monterades med specialkranar.

Totalt har runt 3 000 kvadratmeter ny ljusgrå och gråbrun Borghamnskalksten blivit till golv och väggar.

Ljusgårdarna bekräftar att stenen alltid har varit en del av museet. Redan när Friedrich August Stülers Nationalmuseum invigdes 1866 fanns Borghamnskalkstenen på plats.

Nationalmuseum

Omkring 3 000 kvadratmeter ny ljusgrå och gråbrun Borghamnskalksten i bearbetningarna normalslipad, hyvlad och borstad har använts. Stenen har valts med omsorg i stenbrotten i Borghamn för att få rätt nyanser och volymer.

Vår anläggning

En film som visar stegen i vår produktion, från råmaterial till färdig produkt.

Nyheter

KRÖNIKA i Sten

Läs mer

Vi miljöpåverkar Sveriges st...

”En förebild för branschen” Borghamn miljöpåverkar Sveriges stenindustri   Miljök...

Läs mer

Så tar du hand om din naturst...

Att inreda sitt hem med natursten är att välja ett material som är lika enkelt att underhålla som kostnadseffektivt. Natursten k...

Läs mer
Visa alla nyheter