Stenhuggare – en konst och ett hantverk

Senast uppdaterad 2020-03-12 15:09

Stenhuggeri är en konst som har utövats ända sedan människans början. Förr var detta yrke vanligt förekommande, men efter industrialiseringens intåg är detta idag ett hantverkaryrke förbehållet de allra skickligaste utövarna.

Stenhuggeri som yrke utövades på ett i princip oförändrat sett från medeltiden och in på 1900-talet. Från mitten av 1800-talet och in på 1920-talet var stenhuggeri ett av de vanligaste yrkena i södra Sverige. Jobbet var många gånger tungt där man arbetade med ritsmejsel, borr och slägga. Detta yrke, som oftast gick i arv, utvecklades till en konst som krävde en enorm yrkesskicklighet. En vars resultat vi kan njuta av än idag

Bearbetning av natursten

Stenhuggarens jobb tar vid där brottsarbetarnas tar slut, när berget har brutits och delats i mindre delar. Till att börja med stäms ritningen från kunden av noggrant, varpå putsning och kilning av naturstenen följer. Trappor, konstverk, skålar, oavsett vad stenhuggaren än har för uppgift att skapa väntar timmar av noggrann koncentration för att ta fram det som kunden önskar.

Oerhörd yrkesskicklighet

Precis som förr kräver arbetet som stenhuggare idag en oerhörd yrkesskicklighet. Våra stenhuggare har många, långa år av erfarenhet bakom sig där de strävar efter att realisera kundens vision. Deras hantverk kan du hitta i allt från restaureringsprojekt till vackra konstverk. Önskar du unika detaljer i svensk kalksten till din stentrappa, eller en vacker skål i marmor till bröllopsdagen? Såg du ett konstverk på Drottningholms Slott som du önskar få njuta av i ditt eget hem? Oavsett önskemål eller idé arbetar våra stenhuggare hårt med sina händer för att skapa det just du önskar.

Låt våra stenhuggare föra vidare ett stycke historia åt just dig – kontakta oss idag.