Bänkskiva i kolmårdsmarmor vs. kalksten?

Senast uppdaterad 2022-01-19 14:06

Det finns mycket att överväga i valet av natursten – och kanske velar du mellan Kolmårdsmarmor och Kalksten för den nya bänkskivan i köket. Även om det finns en hel del likheter mellan de bägge så råder ändå vissa skillnader. Tillsammans hjälper vi dig att förenkla valet av bänkskiva.

Att välja en bänkskiva av natursten ger ett elegant och naturligt inslag till köksinredningen. Hos oss väljer du mellan Kolmårdsmarmor eller Borghamnskalksten – två alternativ som båda adderar det där lilla extra till ditt kök. Men vilka är då skillnaderna mellan dessa två naturstenar? Låt oss reda ut vad som särskiljer våra olika typer av natursten.

Ökad hygien med kolmårdsmarmor

Med Kolmårdsmarmor får du en hållbar bänkskiva, vars gröna ådring gör den till ett materialval som sticker ut från mängden. Kolmårdsmarmor är ett hållfast material vars slitstarkhet gör den perfekt som bänkskiva även i de mest välanvända köken.

Kanske har du läst att marmor är ett material som lätt blir fläckigt? Det stämmer till viss del, då marmor är naturligt sprungen och uppbyggd av mjukare material. Det gör att sura vätskor, såsom vin och fruktjuice, enklare kan tränga sig ned i stenen. Genom att snabbt torka bort och behandla eventuellt spill så förhindrar du risken för bestående fläckar. Att välja en finslipad ytbehandling till din Kolmårdsmarmor hjälper även det till att förebygga uppkomsten av eventuella fläckar.

Den finslipade ytbehandlingen ger dessutom köket en glans som får det att skina lite extra. Samtidigt som du får en slittålig bänkskiva som tillför högre hygien och är enklare att hålla ren. Den enkla renhållningen gör Kolmårdsmarmorn till ett mångsidigt val – som passar för bänkskivor i alla typer av kök.

Borghamnskalksten – ett historiskt materialval

Köksdetaljer av kalksten har under de senaste åren seglat upp till att bli en naturlig del i de svenska hemmen. Materialmässigt är en bänkskiva av Borghamnskalksten ett säkert val, där den otroliga slitstyrkan gång på gång satts på prov genom användningsområden i byggnader som skolor och regementen. Slitstyrkan har dessutom tagits till fasta på under stora delar av historien, då Borghamnskalksten går att finna i många av landets historiska byggnader.

Vår kalksten kommer i två färgskalor, ljusgrå och gråbrun, där vi erbjuder en slipning som lämpar sig för just ditt ändamål. Unikt för Borghamnskalkstenen är den förädling som skett under 485 miljoner år i naturen. Det gör den åldersmässigt ensam i sitt slag och dess ålder gör även Borghamnskalkstenen till en tätare och slitstarkare sten än kalksten och marmor från andra platser i världen. Är du ute efter hög slittålighet och motståndskraft, eller ett vackert och något mer dämpat intryck än hos Kolmårdsmarmorn, är Borghamnskalksten därför ett utmärkt val.

hjälper dig gärna att hitta den perfekta bänkskivan för just ditt kök. Välkommen att kontakta oss, så hittar vi tillsammans det bästa materialvalet för dig!