Så tar du hand om din natursten

Senast uppdaterad 2020-09-17 10:14

Att inreda sitt hem med natursten är att välja ett material som är lika enkelt att underhålla som kostnadseffektivt. Natursten kräver inga specialbehandlingar eller kostsamma medel, utan det mår istället bäst av en enkel och relativt billig rengöring. Följ med oss så berättar vi mer.

Såpa, tvål och Allrent. Det enklaste är oftast det bästa. Både fogar såväl som marmor och kalksten skadas lätt av sura rengöringsmedel, och kalk tål inte salt. Natursten inomhus behöver inte några speciella ytbehandlingar eftersom ytan är så pass hård och slitstark i sig, varpå ytimpregnering ska undvikas. Det som annars kan hända är att impregneringen bildar ett skikt på ytan som verkar tätande, och som därmed hindrar den naturliga fuktvandringen genom naturstenen. Detta kan i sin tur leda till att stenen skadas och att tunna skikt lossnar. Även färgförändringar kan uppstå. Återigen, enklast är bäst när det kommer till natursten. Så hur ska man sköta om sitt stengolv? Med växelbruk!

Vad är växelbruk?

Vid växelbruk varvas den vanliga rengöringen med såpa och/eller tvål med uppskurningar och nya såpa och/eller tvålimpregneringar. Hur då?

  1. Städa naturstenen med såpa och/ eller tvål.
  2. Efter ett par städningar med såpa och/eller tvål utförs en uppskurning, antingen för hand eller med en skurmaskin samt Allrent. OBS! Inga tillsatser av vax eller polish får användas!
  3. Under de första två städningarna efter utförd uppskurning rengörs naturstenen med såpa och/eller tvål med en dos som är 2–5 gånger högre än annars.
  4. Städa naturstenen som vanligt igen med såpa och/eller tvål.

Hur ofta du behöver göra en uppskurning beror på vart i hemmet naturstenen ligger - entrén, matsalen, badrummet – eftersom detta påverkar hur pass nedsmutsad ytan är.

När olyckan har varit framme

Men om man har fått en fläck på bänkskivan, eller på golvet? Vad för sorts skötsel krävs för att ta bort den? Fläckar ska självfallet tas bort så fort som möjligt innan den hinner tränga ner i naturstenen. Försök att suga upp den med hushållspapper och bearbeta sedan fläcken med duk och vatten. Är skadan större kan du försöka med pastametoden; blanda rengöringsmedlet med krita eller potatismjöl till en pasta. Låt pastan ligga och verka på fläcken tills den har torkat. Sopa eller torka sedan bort den torkade pastan. Upprepa vid behov. Använd därefter såpa, Allrent eller tvål och arbeta dig utifrån och in mot mitten av fläcken, för att undvika att fläcken sprids ut. Skölj noga med vatten efteråt. Klart!

Svårare än så är det inte att ta hand om sin natursten! Vill du ha lite tips på hur du kan inreda ditt hem med natursten? Kontakta oss så berättar vi mer!