Svensk natursten för en hållbar framtid

Senast uppdaterad 2021-03-03 16:04

Svensk natursten för en hållbar framtid

 

Lite prat och mycket verkstad… Jo, så är det på Borghamns Stenförädling som har ett engagerat och flerdimensionellt förhållande till hållbarhet. Den svenska naturstenen garanterar långsiktigt hållbar kvalitet. Samtidigt är företaget en förebild i branschen efter miljöomställningen till 100 procent fossilfri produktion.

 

Svensk kalksten och marmor tillhör den absolut vackraste och samtidigt hårdaste byggnadsstenen i världen. Borghamns Stenförädling AB bryter kalksten vid Vätterns östra strand och Kolmårdsmarmor i de ursprungliga marmorbrotten norr om Bråviken. Råvaran är flera hundra miljoner år gammal och kräver respektfull hantering och likaså förädling i form av kvalificerade stenhuggeriarbeten.

 

Svensk natursten är ett livfullt, slitstarkt och tidlöst material som förgyller sin framtida plats under många, många år framöver. Från vackert inredda kök, badrum och andra sköna rum. Till restaurering av byggnader och utsmyckningar, däribland specialprojekt på uppdrag av Nationalmuseum i Stockholm och Linköpings domkyrka.

 

– Våra skickliga stenhuggarmästare tar sig gärna an nya utmaningar, där vi kombinerar genuint yrkeskunnande med modern och avancerad teknik som 3D scanning. Vi har ett flexibelt förhållningssätt och anstränger oss för att till 100 procent förverkliga kundens önskemål, oavsett storleken på uppdraget. Vi är stolta över vad vi levererar och värdesätter långsiktigt nöjda kunder, säger produktionsansvarige Tim Ericsson, fjärde generationen i familjeföretaget grundat 1951.

 

Borghamns Stenförädling har uppmärksammats för att de går i bräschen för fossilfri drift inom svensk stenindustri. De är Sveriges första stenföretag som lever upp till framtidens miljökrav, efter att ha ställt om hela produktionen till att vara 100 procent fossilfri.

 

– Vi har tagit ett rejält miljökliv som ger positivt avtryck i hela landet och är i frontlinjen även internationellt. Kan vi som förebild inspirera andra inom stenbranschen och dela med oss av våra erfarenheter är vi bara glada. Är vi fler som jobbar för att minska miljöpåverkan blir effekten såklart mer påtaglig. Det känns riktigt bra, säger Tim Ericsson.

 

Miljöomställningen innebär att företagets anläggningar numera drivs av förnybar och närproducerad el från ett lokalt vindkraftverk. Bergvärme används för uppvärmning, och lastmaskiner, truckar och företagsbilar tankas med förnybar biodiesel.

 

– Vårt strategiska miljöval är samtidigt en styrka i den stenhårda konkurrensen, men som också känns rätt i hjärtat för oss själva. Vi har jobbat målmedvetet och så tänker vi fortsätta. Det är den självklara och naturliga vägen framåt. Vi står för hållbarhet i praktiken, helt enkelt.