Vi miljöpåverkar Sveriges stenindustri

Senast uppdaterad 2020-10-14 19:29

”En förebild för branschen”

Borghamn miljöpåverkar Sveriges stenindustri

 

Miljöklivet som tagits av Borghamns Stenförädling AB ger positivt avtryck i hela landet. Vadstenaföretaget har fått Sveriges Stenindustriförbund att avsevärt tidigarelägga färdplanen för en fossilfri industri.

 

– Kan vi inspirera andra inom stenbranschen och dela med oss av våra erfarenheter är vi glada. Är vi fler som jobbar för att minska miljöpåverkan blir effekten såklart mer påtaglig. Det känns riktigt bra, säger produktionsansvarige Tim Ericsson, fjärde generationen i familjeföretaget Borghamns Stenförädling.

 

Borghamns Stenförädling är Sveriges första stenföretag som lever upp till framtidens miljökrav. Med det som ledande exempel har Sveriges Stenindustriförbund beslutat om en ny färdplan för en fossilfri stenindustri, som utmanar den nationella planen där 2045 är slutmålet.

 

– Vi sticker ut hakan och tidigarelägger målgången för vårt genomförande till år 2029. Jämfört med de flesta andra branscher, som sätter 2045 som mål, avviker vi kraftigt från tidtabellen. Borghamns Stenförädling är en förebild och hann före oss som bransch. De har visat att det går och lever redan upp till den nya färdplanens löfte, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund med 100 medlemsföretag runt om i landet.

 

Miljöomställningen på Borghamns Stenförädling innebär i korthet att deras anläggningar numera drivs av förnybar och närproducerad el från ett lokalt vindkraftverk. För uppvärmning används bergvärme och deras lastmaskiner, truckar och företagsbilar tankas med förnybar diesel.

 

– Bäst av allt är att den här omställningen till en helt fossilfri produktion inte inneburit några större uppoffringar för oss. Men vi har jobbat medvetet och så tänker vi fortsätta. Vi vet att vi kan optimera vår produktion ännu mer så att vårt energibehov minskar ytterligare, säger Tim Ericsson.

 

 

För ytterligare information, kontakta: Tim Ericsson, Borghamns Stenförädling AB

                                                                  Tel: 0143-201 74, mobil: 070-642 01 28

                                                                  E-post: tim@borghamns-stenforadling.se