Den gömda historien i vår kalksten

Senast uppdaterad 2020-05-14 09:27

Vår 485 miljoner år gamla kalksten är dubbelt så gammal som övrig kalksten. Med sina insprängda fossiler skapar den därmed helt unika golv och kalkstensplattor. Men hur skapas kalkstenen? Och varför finner man fossiler i den? Följ med oss på en liten resa genom kalkstenens skapelse.

Vill du inreda ditt hem med unika fossiler från en svunnen tid? Ta dig då en titt på vår kalksten – vår 485 miljoner år gamla kalksten. Tack vare dess höga ålder är vår Borghamnskalksten, som är mer än dubbelt så gammalt som övrig kalksten, helt unik. I denna fantastiska natursten gömmer det sig fossiler i form av vackra koralldjur och snäckor som gör ditt hem till ett unikum, tagna från en tid då människan inte fanns på jorden än. Det du får är därmed kalkstensplattor och golv i kalksten som är lika hållbara som vackra; den berömda Triumfbågen i Paris är uppbyggt av just kalksten. Men hur skapas denna vackra natursten?

Så skapas kalksten

Att kalkstenen är rik på fossiler har sin grund i hur den skapas, av skalrester från djur som har levt i havet. Enkelt förklarat har skalresterna från dessa havsdjur ansamlats på havets botten år efter år, och med tiden har flera, tjocka lager bildats. Allt eftersom fler lager tillkommer ökar trycket på de nedre lagren. Som en följd av detta kontinuerliga, höga tryck cementeras de nedanliggande lagren till slut och skapar en hård bergart – kalksten. Den är just den här kalkstenen som vi sedan ser till att leverera till ditt hem. Alltid med hög hantverkskännedom och till ett bra pris.

Vill du låta den vackra kalkstenen med dess fossiler göra ditt hem lika exklusivt som personligt? Kontakta oss idag för mer information!